0 0
Мисо

Мисо

Упътване

Share

Какво е Мисо?

Мисото е ключова съставка в японската кухня и формира основата на основното ястие, мисо супата. Пастата, подобна по текстура на фъстъченото масло, обикновено е култивирана смес от соеви зърна, зърно (като ориз или ечемик), сол и коджи (мухъл). В зависимост от сорта мисо може да бъде гладко или на буци и ферментира от няколко седмици до няколко години.

Разновидности

Има две основни категории: светло или бяло мисо и тъмно или червено мисо. Някои мисо са обозначени като awase , което е смес от повече от един вид мисо паста.

Бялото или светло мисо (понякога наричано сладко мисо) може да бъде светлобежово до жълто на цвят и обикновено е по-светло и по-сладко на вкус благодарение на по-краткото време на ферментация. Прави се с по-малко съдържание на соя и повече зърна, като бял ориз. Червеното или тъмното мисо варира на цвят от светлокафяво до почти черно и  ферментира по-дълго за по-силен и по-солен вкус. Това мисо е направено с по-висок процент соеви зърна и сол за интензивно изживяване.

Различните видове мисо често могат да се използват взаимозаменяемо в рецепти, но с различни резултати. Обикновено колкото по-тъмен е цветът, толкова по-силен е вкусът. Светлото мисо е по-добро за леки дресинги и сладкиши, докато тъмното мисо е най-добро за  задушени и яхнии.

На какво има вкус?

Мисото варира на цвят от бледокафяво до червеникаво до много тъмнокафяво, а вкусът варира заедно с него. Като цяло мисо има солен и пикантен вкус само по себе си. По-леките сортове са склонни да имат повече сладост. Обикновено е гладко, подобно на по-малко мазно ядково масло, но някои разновидности могат да бъдат на буци. Въпреки че можете да опитате мисо само по себе си, то не е предназначено да се яде по този начин. Соленото мисо добавя сложен, богат вкус на ястията.

(Visited 84 times, 1 visits today)
предишни
Мирин
следващи
Лаврак
  • 84 Видяно
  • Medium

Споделете го във вашата социална мрежа:

Или можете просто да копирате и споделите този URL адрес

Запиши тази рецепта

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

предишни
Мирин
следващи
Лаврак